Kunstzinnigheid Erik Westra

Inspiratiebronnen die mijn creativiteit voeden

‘Oorsprong’

De Inspiratie voor dit schilderij komt voort uit associaties met het onderstaande citaat.
“Voor een dieper begrip van ons eigen bestaan heeft de vondst [van de ‘Higgsboson’, ‘higgsdeeltjes’] nauwelijks betekenis. De bijnaam ‘God particle’, ‘God-deeltje’, is dus vreselijk overdreven. Voor zingeving aan ons bestaan, het stellen van doelen en prioriteiten, hoe we liefdevol kunnen omgaan met de natuur en de medemensen, met liefde en sc​hoonheid, met tegenslag, lijden en dood, daarvoor is nog iets anders dan wetenschap van belang.“

Wijsheid is belangrijker dan intelligentie. Inlevingsvermogen is belangrijker dan formules en theorie.
”God-deeltje‘‘ geeft geen zin aan ons bestaan.

[bron: www.igniswebmagazine.nl/auteur/104/Bart-Lindner (30 augustus 2013)]

‘Bab-Iloe’

Inspiratie bron voor dit schilderij is mijn fascinatie voor het Bijbelse verhaal en grote interesse voor het gebied van de Tigris en de Eufraat en het gebied hier tussenin Mesopotamië of Tweestromenland.“

”Laten we een stad bouwen met een toren die tot de hemel reikt“

Op oude kleitabletten zijn vermeldingen gevonden van een zikkoerrat, een trapvormige tempeltoren, die 91 meter hoog was op een basis van 91 x 91 meter. De toren hoorde bij de tempel van Mardoek, de voornaamste god van Babylonië. Het gebouw werd vernietigd door de Assyrische koning Sanherib in 689 v.C., en later herbouwd en voltooid door o.a. Neboekadnezar II. De Babyloniërs noemden hun toren Bab-Iloe, Poort van God. De Perzen van Xerxes sloopten de toren opnieuw, in 478 v.C.

Joden in de Babylonische ballingschap moeten de zikkoerat gezien hebben. Uit de gevonden spijkergeschriften blijkt dat de Babyloniërs met de toren daadwerkelijk de hemel wilden bereiken.

Een afgod vereren in zo’n enorm gebouw, en naar de hemel willen reiken: dat moeten de joden hebben afgekeurd. Wellicht dat die weerzin tegen het gebouw heeft bijgedragen aan het ontstaan van het bijbelse verhaal.

[bron: Statenvertaling.net | Bijbel en kunst]